NOVICEČLANIPATAGONIJACILJIGALERIJADONATORJI  
  Trajanje odprave: 08.01.2008-15.02.2008 

 Člani odprave

 
Boris Strmšek, vodja odprave

alpinist in alpinistični inštruktor, pleza že 22 let, za njim pa je okoli 1000 vzponov v različnih domačih in tujih gorstvih, med drugim je poleg Alp in Dolomitov obiskal tudi stene v Afriki, ZDA, Himalaji, Andih, Pamirju in še kje. Štirikrat se je povzpel na najvišjo goro ameriške celine Aconcaguo (6960 m - 2002, 2005, 2006 in 2007), 2002 je z vrha tudi smučal kot prvi Slovenec, leta 2006 je osvojil Pik Lenin (7134 m) v Pamirju, s katerega je prav tako smučal. Dvakrat je bil vodja odprave na Anapurno 3 (7555 m) v nepalski Himalaji, kjer so mariborski alpinisti poskušali preplezati prvenstveno smer v 2500 m visoki južni steni (preplezal 1800 m, VI+, 40 - 75 st). Patagonijo je že obiskal in se po Argentinsko-francoski smeri (VI+, A2, 1100 m) povzpel na Fitz Roy. Za njim je nekaj prvenstvenih smeri, prvih ponovitev, prvih zimskih ponovitev ter ekstremnih smučarskih spustov, obenem organizira ter vodi odprave, trekinge in različne gorniške ture. Njegovi najtežji vzponi v skali so do težavnosti IX-, v ledu do VI in kombinirane smeri do M6. Kot inštruktor alpinizma je že trikrat (1992, 1998, 2004) sodeloval v gorniški šoli v Manangu (Nepal), kjer je poučeval bodoče nepalske vodnike. Piše in fotografira za različne gorniške in popotniške medije, hkrati je tudi snemalec, pogosto pa pripravlja gorniška predavanje in razstave fotografij.

 
Aleš Kovač

s plezanjem se ukvarja od leta 1993, alpinist je od leta 1998, alpinistični inštruktor pa od leta 2002. V tem času je opravil čez 500 alpinističnih vzponov v različnih gorstvih Evrope in sveta. V skali je preplezal smeri do vključno VIII. težavnostne stopnje, opravil pa je tudi veliko zimskih vzponov do V. težavnostne stopnje. Do sedaj se je udeležil petih odprav v tuja gorstva. Leta 1996 se je povzpel na najvišji vrh Afrike - Kilimanjaro (5896 m), leto kasneje je obiskal gorstvo Cordillera Real v Boliviji in tamkajšnje pet in šesttisočake (Illiampu, Alpamayo Chico, Piramida Blanca, Condoriri). 1999. leta se je povzpel na Aconcaguo (6960 m), najvišji vrh obeh Amerik. V letu 2002 leta se je preizkusil v stenah Patagonije. S soplezalcem Janezom Maroltom sta plezala smer Afanassief-Albert-Fabre (ED+,V+ A2, 1700m) v Fitz Royu, zaradi poslabšanja vremena pa sta morala obrniti le 400 m pod vrhom. Bil je tudi član uspešne odprave na še neosvojeni vrh Peak 41 (6654m) v Nepalu, kjer je s soplezalci preplezal prvenstveno smer v zahodni steni. Vključen je tudi v Gorsko reševalno službo - postaja Celje. Po izobrazbi je inženir elektrotehnike, zaposlen kot informatik v podjetju Mizarstvo Kovač d.o.o.

 
Matjaž Dušič

starejši pripravnik alpinizma, s plezanjem se je pričel ukvarjati že ob rojstvu, kar je bil prvi veliki korak in velik podvig. Tako je skozi leta pričel z očetom osvajati Kamniško-Savinjske Alpe, katere sta imela pred nosom in kasneje se je pot planinstva čedalj bolj preusmerjala v zahtevne planinske poti in turne smuke. Leta 1999 so v Nazarjah dobili športno dvorano s plezalno steno in tukaj se je začela njegova prva plezalna pot, ki je z leti čedalje bolj prehajala v alpinizem. Skozi srednjo šolo se je udeleževal tekmovanj v športnem plezanju za srednješolce brez licence in standardno osvajal 3. mesta. Po srednji šoli ga je študij zanesel v Maribor, kjer je postal aktivni član našega alpinističnega odseka ter spoznal nove dimenzije alpinizma, ki ga ženejo v čedalje večje in bolj oddaljene stene sveta, kot je tokrat Patagonija. V preteklem letu je bil izbran za mladega perspektivnega alpinista in sprejet na plezalni tabor v Chamonix, kjer je prvič začrtal bolj resne smeri v velikih stenah evropskih Alp. Preplezal je nekaj zahtevnih smeri v stenah slovenskih Alp in Paklenice, plezal je tudi v Dolomitih. Zadnji dve zimi se udeležuje tekmovanj v lednem plezanju za slovenski pokal, njegove uvrstitve so standardno med najboljših 10. Njegove najtežje smeri v skalnih stenah dosegajo IX. stopnjo, kombinirani vzponi pa M6.

 
Lovro Vršnik

je najmlajši član ekipe, saj se je rodil 20. oktobra 1988 v Slovenj Gradcu, sicer pa živi v Robanovem Kotu, kjer ga najdete na znani turistični kmetiji Vršnik - Govc. In ker živi sredi gora, se že od rojstva srečuje s tamkajšnjimi stenami. Pri osmih letih je pričel spoznavati skalne stenice v neposredni bližini svojega doma, veliko je treniral tudi na poligonu v Solčavi in plezališču v Logarski dolini. Kmalu so ga opazili starejši alpinisti in tako je zašel tudi v višje stene. Ker je imel najraje ledno plezanje, je konec osnovne šole pozimi skoraj vsak dan preživel na lednem poligonu v Solčavi. In seveda v zaledenelih slapovih Kamniško-Savinjskih Alp. Poleti se je spoznaval z zahtevnimi smermi sten nad Robanovim Kotom in Logarsko dolino. Do sedaj je opravil nekaj čez 100 vzponov v stenah gorskih vrhov, med njimi pa je kar desetina prvenstvenih smeri. Opravil je tudi nekaj zahtevnih spustov s snežno desko, kot je na primer slap Palenk v Logarski dolini, preplezal pa je še je nekaj tamkajšnjih najzahtevnejših slapov, kot je Čaša, Sulica, Centralni in Levi Brezovski, Frakl, T.N.T. in drugi. Pri 16. letih se je povzpel tudi na Matterhorn (4476 m) v Švicarskih Alpah. Mlad plezalec, o katerem bomo še slišali!

 
 Vreme v HuarazuEl tiempo Diseñado por Bran©o